Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijzondere Bijeenkomst met Anne-Maria van Hilst

7 april 10:30

Zondag 7 april a.s. is, op uitnodiging van de Programmacommissie, Anne-Maria van Hilst te gast.
In ons kerkje zal ze een lezing geven met als thema: “Tikkoen olam geeft mij houvast!”.

Anne-Maria is historica met een passie voor interreligieuze dialoog vanuit Joods perspectief. Ze is actief betrokken bij de Liberaal Joodse Gemeente van Amsterdam.
Van Hilst is docent Levensbeschouwing aan het Fons Vitae Lyceum en verzorgt rondleidingen en educatieve programma’s bij de Amsterdamse musea Ons’ Lieve Heer op Solder, het Joods Historisch Museum en het Scheepvaartmuseum.

“Hoe kan je in deze moeilijke tijden nog houvast vinden in je geloof? De wereld rondom ons lijkt in brand te staan met oorlogen in Israël en Palestina, in Oekraïne en meerdere Afrikaanse landen. Daardoor lijkt er, ook in ons eigen land, steeds meer sprake te zijn van polarisatie. Veel Joodse mensen voelen zich onveilig. Het lijkt niet meer mogelijk te zijn om openlijk en herkenbaar Joods te zijn. Men trekt zich steeds meer terug in de eigen groep. Hoewel dit zeer begrijpelijk is, is het niet constructief. Door je voor elkaar af te sluiten in plaats van elkaar te ontvangen en het gesprek aan te gaan, wordt het wederzijds onbegrip steeds groter. Maar hoe stap je die drempel over? Hoe stap je over je angst heen en zoek je wel het contact? Voor mij is Tikkoen olam hierbij een houvast. Bij deze Joodse opdracht (letterlijk vertaald: Het herstellen van de wereld) gaat het om de vraag wat jij kan doen om de wereld beter achter te laten dan hoe hij was toen dat je erop gekomen bent. Wat ligt binnen jouw mogelijkheden? Het hoeft niet iets heel groots te zijn. De kans dat jij voor wereldvrede zorgt is nihil, maar elke kleine stap in de goede richting doet iets”, aldus Van Hilst in een toelichting bij haar lezing.

In deze Bijzondere Bijeenkomst zal Van Hilst toelichten hoe zij vanuit dit principe te werk gaat; hoe ze gesprekken aangaat en probeert de ontmoeting te realiseren, om te kijken hoe mensen nader tot elkaar kunnen komen en elkaar beter leren begrijpen.

De bijeenkomst begint om 10:30 uur. Na afloop is er een kopje koffie of thee.
De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in ‘de schaal’ of via de QR-code wordt zeer op prijs gesteld. U kunt uw bijdrage ook overmaken middels ‘de knop’ onderaan dit bericht. Op deze manier kan de Programmacommissie haar werkzaamheden, ook in financiële zin, blijven voortzetten.

Weet u welkom en laat u informeren!
Tot ziens.

U kunt uw gift ook overmaken via onderstaande knop óf via ons rekeningnummer NL96INGB0000788260 t.n.v. Ned. Prot. Bond Oud-Beijerland,
Hartelijk dank!
Of klik hier voor uw bijdrage.

Gegevens

Datum:
7 april
Tijd:
10:30
Evenement Categorie:

Locatie

Kerkgebouw
Beneden Molendijk 35
Oud-Beijerland, Zuid Holland 3262AA Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0625065860 (D. Vermeij)
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Programmacommissie