Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Jezus als Zenmeester

7 november 10:30 - 11:30

Lezing door Jos Stolman met als thema ‘Jezus als Zenmeester’, gebaseerd op het Evangelie

In zijn gelijknamige boek beschrijft Jos Stollman hoe de kerk zich in de eerste eeuwen van onze jaartelling ontfermde over de erfenis van de mens Jezus.
De kerk kneedde Jezus’ ideeën naar eigen inzicht tot een theologisch bouwwerk, dat het zicht op de oorspronkelijke mens Jezus vertroebeld heeft.
Het Thomas-evangelie, opgegraven in 1945 bij Nag Hammadi in Egypte, toont ons een heel ander beeld van Jezus, ontdaan van theologische franje. Terwijl de canonieke evangeliën ons Jezus’ leer ingebed in een levensverhaal bieden, vinden we bij het Thomas-evangelie alleen een serie uitspraken, logia genaamd, waarin Jezus zich richt tot zijn leerlingen.

Jos Stollman benoemt drie verschillen tussen het Thomas-evangelie en de traditionele evangeliën:

• Het Thomas-evangelie is geschreven in een ander genre; het is een verzameling uitspraken, primitiever dan de biografieën in de canonieke evangeliën.
• De uitspraken bij Thomas hebben een meer authentiek karakter en vertonen nog duidelijk de kenmerken van een mondelinge overlevering.
• In het Thomas-evangelie is geen sprake van een vorm van uitgewerkte theologie. Geen verlosser, geen messias, geen zoon van God, geen opstanding, geen eschatologische duidingen (verwijzingen naar de eindtijd).

Wellicht staat dit evangelie dichter bij de historische Jezus dan de ons vertrouwde geschriften.

Zenmeester Jezus?
Een aantal van de uitspraken lijkt op het eerste gezicht nogal cryptisch en doet denken aan de koans uit de Zen-traditie: verhalen die absurd lijken en de zoeker dwingen om de verstandelijke benadering van de werkelijkheid op te geven. De parallellen met Zen gaan echter dieper. Als een echte Zenmeester is Jezus in dit evangelie wars van alle filosofische en theologische speculatie. Bij elke vraag van de leerlingen in deze richting verwijst hij de vraagsteller onverbiddelijk terug naar zichzelf. Daarnaast wijst hij uitdrukkelijk op het belang van het leven in het ‘hier en nu’, één van de hoofdthema’s in de Zen-leer.

Gegevens

Datum:
7 november
Tijd:
10:30 - 11:30
Evenement Categorie:

Locatie

Kerkgebouw
Beneden Molendijk 35
Oud-Beijerland, Zuid Holland 3262AA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0625065860 (D. Vermeij)
Site:
https://www.vrijzinnigenhoekschewaard.nl

Organisator

Dhr. J. Stolman